Vad är IPTV TV och hur det fungerar

Har du någonsin undrat vad exakt denna IPTV TV saker består av? Vilka är skillnaderna mellan IPTV och internet video teknik kallas också OTT?

Om du är bekant med internet-TV-konsumtion kan du ha stött på termen IPTV vid mer än ett tillfälle. Det står för Internet Protocol Television: det är ett system för sändning av TV-signaler över bredbandsanslutningar baserat på IP-protokollet. Om du är en användare av ett tv-paket från Movistar, Vodafone eller annan teleoperatör din TV kanske fungerar via IPTV, visste du? Den är baserad på strömmande videosignaler och representerar en stor förändring i hur användarna tillgång till och njuta av innehåll. Även i traditionella TV-användare kan bara välja mellan vissa programmerade alternativ, i IPTV det är användaren själv som väljer programmering, vilket kraftigt utökar anpassning av innehåll.
Skillnader mellan IPTV och OTT

Vid denna tidpunkt och innan djupdykning i IPTV är det förmodligen mycket nödvändigt att skilja här begreppen IPTV och OTT, den världsberömda som internet-TV: IPTV och OTT är två termer som ofta förväxlas och används otydligt men är inte samma, trots att de bygger på samma idé.

OTT är en akronym för over the top, även känd som internet-TV, och hänvisar till den strömmande videoöverföringen över nätverket men utan ytterligare infrastruktur, utan att ha en dedikerad bandbredd, alltid konditionerad av den enhet som den spelas och kvaliteten på dess anslutning. Därför är det en mindre kontrollerad miljö och har en mer öppen karaktär, det finns ingen minsta kvalitetssäkring. När du konsumerar internet-TV använder du den normala bandbredden för anslutningen, så du delar bandbreddsförbrukningen med surfning, nedladdning av filer och andra vanliga aktiviteter för en dator som är ansluten till Internet och du är föremål för de tekniska svängningarna för att skicka och ta emot datapaket. Denna modell är den som används av populära video on demand-applikationer som Yomvi, Netflix eller Wuaki. Internet-TV är tillgänglig varhelst det finns en anslutning.

Däremot utvecklas IPTV i ett privat eget nätverk, en sluten och kontrollerad miljö som har en dedikerad och specifik bandbredd, vilket garanterar kvaliteten på sändningarna förutom att erbjuda fler kanaler. I den meningen liknar den den traditionella satellit-eller kabel-TV. IPTV är normalt i händerna på teleoperatörer som är verksamma i definierade geografiska områden och därför kan endast dess innehåll nås om tjänsten är kontrakterad, men som vi kommer att se nedan är den också tillgänglig från en dator eller en mobil. Normalt är de säkra nätverk som förvaltas av samma tjänsteleverantör som kräver betydande investeringar av pengar. För att visa IPTV behöver du vanligtvis en dekoder, som tillhandahålls av operatören som tillhandahåller tjänsten. Ofta har dessa enheter mer prestanda än avkodning av signalen, till exempel inspelning och lagring av innehållet.

Priset är också en avgörande skillnad: medan internet-TV-innehåll i många fall är gratis, även om erbjudandet om betalt innehåll i denna modell ökar, betalar IPTV vanligtvis en månadsavgift för tjänster.
Tekniska krav

För att IPTV ska fungera finns det ett antal tekniska krav, en hel infrastruktur som vi har sett tillhandahålls av de viktigaste telefonoperatörerna. Det handlar inte heller om att göra detta till en infernal lista över tekniker, så du behöver bara veta några vägledande data och forskning om dem om du verkligen vill veta bättre den tekniska delen av processen:

Bandbredd: i stort sett IPTV kan utvecklas på två olika typer av kanaler, som kräver en högre eller lägre bandbredd, även på bekostnad av komprimering och kodningsformat som används i videon. Det är nödvändigt att ha en bra internetanslutning, eftersom det inte är detsamma att ha en prepperbutik-anslutning som en fiberanslutning. I det första fallet är 3MB av den kontraherade bandbredden alltid reserverad för videosignalen, medan i fallet med fibern går signalen med egen bandbredd och subtraherar inte absolut ingenting från den kontraherade kapaciteten. Endast i den senare modellen kan oavbruten sändning av HD-innehåll garanteras oavsett anslutna enheter eller uppgifter de utför. Signal-brusförhållande större än 13dB: nödvändigt för att säkerställa stabiliteten i filöverföring. Detta värde ju högre Det är desto bättre. Dämpning mindre än 40dB: större mängder kan orsaka konstant servicefall.

Komponenter i ett IPTV-nätverk

Nu måste vi bo på huvudkomponenterna i infrastrukturen. För att ett IPTV-system ska fungera ordentligt behöver du allt detta:
Signalkällor och dekoder

Först måste du ta signalen från någon innehållsleverantör som distribuerar den via Internet. Vi kommer att prata lite mer om detta senare, men det är vanligtvis operatörerna som sänder IPTV-signalen till sina abonnenter. Å andra sidan behöver du dekodern, som är den enhet som ansvarar för att översätta signalen den tar emot. Beroende på operatören kan du leverera olika modeller och med olika funktioner som innehållsinspelning och lokal eller online-lagring, Möjligheten att avancera, spola tillbaka eller pausa sändningen och i vissa fall även ansluta till datorn via Plex. Allt beror på vilken modell du har tillhandahållit när du hyr den tjänst eller enhet du använder för att ta emot signalen.
IPTV operationsschema IPTV operationsschema video-och ljudöverföringsformat

Valet av video-och ljudformat i ett IPTV-system är mycket viktigt för att säkerställa stabiliteten och kvaliteten på sändningarna. De vanligaste formaten är:

H. 261: en av de mest traditionellt använda format och gäller för överföring av video och ljud, är grunden för många andra. MPEG-1: dess användning uppnår en kvalitet som liknar den för VHS video. Dess popularitet är obestridlig eftersom den är helt kompatibel med datorer och DVD-spelare. MPEG-2: Detta är det format som används av DVD-skivor och säkerställa anständigt helskärm kvalitet. H. 263: används främst för videokonferenser och videotelefoni. MPEG-4 del 2: en förbättring till MPEG-2. MPEG-4 del 10: Det är den mest populära format idag i denna typ av sändningar, även känd som H264. WMV: ägs av Microsoft, används för att strömma video över långsamma anslutningar och för high definition.

Innehållsservrar

Servrar är en annan mycket viktig del av ekvationen eftersom de är ansvariga för att lagra innehållet och fungera som säkerhetskopior av dem, men inte bara. Vi talar om IP-servrar som kan skicka olika videoströmmar och som också använder en tvåvägskommunikationskanal så att de också kan få information från användaren, till exempel när man köper en Film eller en fotbollsmatch, så att de tar hand om hela delen av videoförfrågan på begäran. Sist men inte minst säkerställer de den nödvändiga hastigheten för hela infrastrukturen med hjälp av standarder som Gigabit Ethernet.
Populariteten av IPTV

När vi väl har vetat bättre vad IPTV är och hur det fungerar är det omöjligt att inte fråga dig själv frågan: Varför är den här typen av sändning så populär på Internet och varför är spridningen av program och appar för att titta på den? Tja, inte mer eller mindre än innehåll piratkopiering. Under de senaste åren har det dykt upp många piratkopierade IPTV mottagare som för en liten investering tillät användare att hacka signalen. IPTV-mottagare är lagliga, men det är inte deras försäljning med förinstallerad programvara som gör det möjligt att hacka signalen direkt, och det har varit ett viktigt fokus för verksamheten under senare tid fram till 2017 Europeiska unionens domstol fastslog att denna typ av produkter inte var lagliga.

För närvarande på Internet kan du enkelt hitta alla typer av M3U-filer, som är listor över piratkopierade kanaler som kan användas utan problem på en dator, en smartphone eller på TV: n med lämplig programvara. Dessa listor uppdateras kontinuerligt för att undvika blockeringar och begränsningar av operatörer, som logiskt gör sitt bästa för att förhindra att de hackar sin signal. Som ett resultat blir satellitsignaler gradvis oanvända, eftersom de hackas för att erbjuda dessa signaler. Ingen utsätts för att hacka den ursprungliga signalen eftersom den lätt kan upptäckas av operatören.
Vissa program för att titta på IPTV

Som sagt, vad sägs om ett par programvarualternativ som är tillgängliga för uppspelning av IPTV-innehåll? Allt under ditt eget ansvar, förstås.

Kodi: XBMC: s efterträdare kan ladda m3u-listor direkt från gränssnittet. Om du anser att antalet enheter som du kan köra det är det perfekta valet. IPTV Extreme: en av de senaste alternativen som finns på Android. Naturligtvis erbjuder det inte någon lista och har ingen inbyggd spelare, så du måste leta efter kastanjer på nätet och ladda ner en viss spelare. De själva rekommenderar VLC eller MX Player.